Èxit de participació en la Jornada de Món rural i despoblament sota la perspectiva de gènere

Èxit de participació en la jornada “Món rural i despoblament sota la perspectiva de gènere”, organitzada pel Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, que  va tenir lloc el passat 31 d’octubre. Va haver-hi un debat molt enriquidor, del que van sorgir idees i línies d’actuació molt interessants i ha tindre en compte per a seguir treballant el despoblament en el món rural posant la mirada en la dona.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda de Gustau Viol, president del Centre de Desenvolupament Rural, i a continuació van intervenir, l'alcaldessa d’Albocàsser, Isabel Albalat, d’Evarist Martí, alcalde de Rossell i director adjunt de l’Agència Valenciana Antidespoblament, i María Such, directora general de l’Institut Valencià de les Dones.

La ponència sobre les Noves Ruralitats la va presentar Artur Aparici, professor de l’UJI i expert en sociologia.

La jornada va continuar amb les dues taules redones. En la primera, amb el títol "El despoblament té nom de dona?" han participat María Such, per part de l'Institut Valencià de les Dones, Anna García, treballadora social i coordinadora de l'equip d'intervenció social dels Serveis Socials de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Silvia Gonzalvo, presidenta de Ruralavanza i del Centre de Desenvolupament Rural Palància-Millars, i Ana Portal, responsable tècnica de l'àrea d'igualtat en el Servei de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló. Ilse Roda Gasó, tècnica del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, ha exercit com a moderadora.

I la segona taula rodona ha portat per títol "Dones, economia i món rural". L'han integrada Balma Boix, responsable d'operacions de Frutos Secos del Maestrazgo d'Albocàsser, Laia Morilla, gerent del Forn el Parral i Carmen Arnanz, gerent de l'empresa Sempreviva. Ha moderat Sandra Gil Lusa, tècnica del CDR Alt Maestrat.

Després de totes les aportacions i el debat que es va obrir en cadascuna de les taules, es va  evidenciar que el despoblament del món rural requereix noves solucions que incloguen la perspectiva de gènere. Així es van plantejar algunes possibles solucions: 

la necessitat de tenir en compte el canvi en els models familiars per tal d’elaborar polítiques antidespoblament efectives. 

que cal visibilitzar les fortaleses del món rural i trencant amb els estereotips que donen una visió negativa del què és rural. 

la importància de crear polítiques adaptades a les característiques particulars de l’entorn rural per tal de fer front a la violència masclista. 

una altra de les conclusions, va ser la de crear una xarxa de serveis especialitzats itinerants per tal de donar cobertura a les necessitats específiques de les persones que viuen a l’entorn rural. 

que caldria crear una cultura “de autocuidado”, per als homes com a ferramenta per a la igualtat efectiva entre dones i homes o, anant més enllà, crear recursos on no es segmenten la població, que elles i ells hi puguen coparticipar.

Cadascuna amb la seua experiència i coneixements van posar el seu granet de sorra per a visibilitzar l’impacte que té la dona com a motor en la dinamització del territori. Al compartir la seua vivència en primera persona, van transmetre les oportunitats i dificultats que s’han trobat com a dones en el món rural. Com tenen el seu espai en sectors considerats masculins, assumint nous rols i obrint camí. 

Les dones som protagonistes en l’agricultura, el medi ambient, la nutrició, la salut, la criança, l’economia rural i un llarg etcètera. Són les que donen vida i futur al món rural.

La jornada va finalitzar amb la magnífica visita guiada al Prat de Sant Pau i Ermitori de la mà de Joaquin Roca Albalat, professor d’Història i Geografia del CES Alt Maestrat.

 

Desenvolupat per Racó Digital